Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB


Commissariat-Molenbeek_03b Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture © Julien Forthomme
  • Architects: BAEB
  • Location: Rue du Géomètre 45, 1080 Molenbeek-Saint-Jean, Belgium
  • Architects In Price: Emmanuel Bouffioux, Juan Ochogavia


  • House: 5120.zero m2
  • Challenge 12 months: 2017
  • Images: Julien Forthomme
  • Workforce: Emmanuel Bouffioux, Juan Ochogavia, Anthony Fays

  • Collaborators: ABCSIS-VAN WETTER SA, NEO&IDES, TPF ENGINEERING SA
  • Shopper: Zone de Police Bruxelles-Ouest / Course Appui –Sevice Infrastructure 

Commissariat-Molenbeek_06 Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture © Julien Forthomme

Textual content description supplied via the architects. Surrounded via many residential structures, a faculty and a space devoted for transient occasions with a soccer stadium and an Olympic pool, the brand new police station is located on the junction between other combined purposes, now and again calm, now and again subjected to essential happenings. It used to be very important to take this web site’s feature under consideration sooner than proposing a brand new face for the creating neighbourhood.

01_concept Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture Thought

The challenge has a tendency to put up to its surrounding atmosphere, and the best way the development is perceived used to be a central level of attention. Designing a development that incorporates products and services conventional for an expert and safety establishment proved to be an actual problem relating to capability and symbolism. The design needed to mirror a robust symbol to constitute the Police, and on the similar time it has to combine easily in its context with the intention to be appropriated via the neighbourhood’s population.

Commissariat-Molenbeek_03 Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture © Julien Forthomme

Via its volumetry and proportions, the challenge creates a robust image in a decided atmosphere, reflecting the products and services introduced via the brand new station. The answer used to be born from an architectonical part discovered on Géomètre Side road, thus making sure an optimum integration and staining a logo of drive via a buffer wall between the personal and public house. This manner allowed us to obviously distinguish the brand new police station, holding on the similar time a stability with the community’s different population.

04_section Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture Segment

We attempted to achieve our purpose via running with a volumetry that respects the prevailing context. The brand new intervention needed to be showcased up to the encompassing structures.

Commissariat-Molenbeek_09 Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture © Julien Forthomme

On a purposeful stage, the design proposes brilliant and fluid areas regardless of the problem raised via a web site with this sort of small floor. The unfastened terraces give you the development with a undeniable flexibility via time.

Commissariat-Molenbeek_24 Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture © Julien Forthomme

As a way to toughen this pliability, one of the vital essential targets of our manner used to be to make certain that all occupants have the benefit of herbal mild. The patio creates a undeniable lights high quality, flexibility, and a visible dating between the development’s quite a lot of occupants and guests.

Commissariat-Molenbeek_15 Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture © Julien Forthomme

nLdtu1oth0c Administrative Office Building for Brussels West Police / BAEB Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *