Cemetery Extension / A6A


5 Cemetery Extension / A6A Architecture Courtesy of A6A
  • Architects: A6A
  • Location: 17600 Sablonceaux, France
  • Collaborators: Atelier Archipel, A2I infra
  • House: 2517.zero m2
  • Undertaking 12 months: 2014
  • Images: Agnès Clotis
A6A_033_17 Cemetery Extension / A6A Architecture © Agnès Clotis

Textual content description equipped through the architects. The Sablonceaux cemetery extension mission represented for us the primary alternative to intrude on a safe web page. A solution to reaffirm our perspective on an positioned structure, in a position to jostle and marvel whilst respectfully insert in its context. An structure this is each touching and expressive.

4 Cemetery Extension / A6A Architecture Courtesy of A6A
PLAN_3 Cemetery Extension / A6A Architecture Flooring Plan
A6A_033_18 Cemetery Extension / A6A Architecture © Agnès Clotis

The mission is positioned on the foot of the Abbey, within the extension of the previous cemetery. On a sloping flooring against a river, in a detailed courting with the territory, it seeks to combine delicately with out editing the topography. Thus, the brand new cemetery can also be learn like a line within the panorama, a brand new stratum.

2 Cemetery Extension / A6A Architecture Courtesy of A6A

The built components come to underline the Abbey. Using “web page concrete” constitutes the hyperlink between our intervention and the present one. We need to determine a continuity within the fabrics, in line with their expressive reality.

A6A_033_14 Cemetery Extension / A6A Architecture © Agnès Clotis
A6A_033_26 Cemetery Extension / A6A Architecture © Agnès Clotis

Opt for the limestone the place the stones of the Abbey might be extracted. Use it otherwise, in a modern approach. Draw within the reminiscence of where. Those partitions mark the brand new front and invite you to consider from a special approach the monument. A route is outlined round it, accentuated through the declivity of the sphere. Inside of, the columbarium rises in entrance people, hiding and revealing the present wall, in a recreation of depths and rhythms that highlights the existing stone, the passing time.

A6A_033_12 Cemetery Extension / A6A Architecture © Agnès Clotis

An increased platform, like a promontory at the panorama, establishes the transition between the previous cemetery and its extension. Inside of it that the Jardin des Souvenirs takes position. It turns into a spot of singular meditation, held through the expressive pressure of the concrete sails. A privileged position to consider the panorama working away, search a horizon within the Charente simple, a place to take into accounts the trails traveled.

A6A_033_15 Cemetery Extension / A6A Architecture © Agnès Clotis

D__5b6_R9bw Cemetery Extension / A6A Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *