Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann


Fjordenhus_121776 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg
  • Artist: Olafur Eliasson
  • Undertaking Architect: Caspar Teichgräber
  • Native Architect: Lundgaard & Tranberg Structure
  • Panorama Architect: Vogt Panorama Ltd
  • Shopper: Kirk Kapital
  • Undertaking Supervisor: Flemming Hoff Jakobsen, Hundsbæk & Henriksen A/S Development
  • Supervisor: Jørn Andreasen, Hundsbæk & Henriksen A/S
  • Technical Supervision: Hundsbæk & Henriksen A/S
  • Engineering: Cowi A/S
  • Environmental Engineering: Transsolar Energietechnik GmbH
  • Consulting Engineeringvv: ArtEngineering GmbH
  • Acoustic Engineering: Gade & Mortensen Akustik A/S
  • Hearth Counseling: Hundsbæk & Henriksen A/S
  • Protection: Eggersen Miljø & Sikkerhed APS
Fjordenhus_121765 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

Surroundings

Vejle Fjord in Jutland stretches east from its head on the town of Vejle to its mouth on the Kattegat Sea. Fjordenhus stands within the water along Havneøen (The Harbour Island), a synthetic is- land that was once evolved in keeping with an idea by way of Vejle Municipality to revitalise the harbour house, introducing essential new residential parts into a historically business atmosphere. For the ones coming near from Vejle’s primary city axis, the development seems as the focus, surrounded by way of water and with the Vejle Fjord Bridge within the background. The concrete and cobble- stone surfaces of the expansive plaza in entrance of the development are echoed within the design of Günther Vogt’s jetty, whilst the cylindrical paperwork and unique brickwork of Fjordenhus nod to the ancient harbour typologies of warehouses and silos. Set in opposition to the backdrop of the fjord, the development itself breaks the sleek airplane of the water.

Fjordenhus_121766 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

Development

Available by way of footbridge, the twenty-eight-metre-high development is shaped by way of 4 intersecting cylinders with brick facades from which ellipsoidal detrimental areas had been got rid of to create complicated curved paperwork and arched home windows. The various flooring plans of the other ranges are arranged round circles and ellipses, with specifically designed furnishings and lighting fixtures, and are hooked up by way of spiral staircases and spherical vestibules. The double-height flooring flooring, which is open to the general public, is permeated by way of the fjord and incorporates two aqueous zones with site-specific artistic endeavors by way of Olafur Eliasson. The KIRK KAPITAL workplaces occupy the higher 3 flooring. Perched atop the development is a inexperienced roof with plants and sun panels. By way of evening, Fjordenhus is lit from inside of, equivalent to a lighthouse.

Fjordenhus_121785 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © David de Larrea Remiro

Bricks

Vintage Danish brick is the important subject material of the development’s internal and outer partitions. The brick paperwork the smallest imaginable development unit and follows the natural form of the development. Fjorden- hus’s intricate brickwork shapes guests’ influence of the development as they means. From afar, the development’s floor turns out orderly, however upon nearer inspection, the other shapes and reasonably abnormal staggering of the bricks’ intensity finds a full of life, natural floor. The brickwork comprises fifteen other tones of unglazed brick; further colors of glazed bricks are built-in into the carved-out sections to provide color fades – inexperienced from the ground and blue from the highest – that replicate the water and sky. Within the stairwell, scattered silver bricks replicate the daylight shining in from above. The bricks serve as now not handiest aesthetically, but in addition technically: hole air flow bricks are positioned during the partitions to modulate each sound and temperature. Each nook, area of interest, and arc required a person brick-laying resolution; each and every brick was once specifically t into the complicated curvature of the concrete partitions, the entire brickwork mendacity flush with the curved metal frames and glass components of the facade.

Fjordenhus_121767 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

Flooring & Ceilings

The flooring and ceilings of Fjordenhus are fashioned by way of white concrete slabs, growing areas three.2 metres in top on each and every stage. They disguise the distribution of technical infrastructure such because the heating and cooling programs. The grid development of cut-out detrimental round volumes within the ceiling reduces the entire weight of the ceiling. Those hollows additionally serve to carry lighting fixtures and modulate the acoustics of the gap. Pietra Piasentina stone was once used to hide all of the flooring. Not like vintage granite stones, Pietra Piasentina can handiest be present in boulders quarried from the hills of Friuli, Italy. 

Fjordhvirvel_121777 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

Home windows & Doorways

The double-curved, 3-d-formed home windows exactly observe the geometry of Fjordenhus. Metal frames span a number of flooring of the development, whilst the window voids shape the primary part of the facade. In some spaces, rotating doorways had been offered to house the geometrical demanding situations of the development’s total form. The entire doorways and home windows are tilted; by way of design, the partitions include no proper angles. 

Fjordenhus_121780 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

Carpets

The kilim carpets, each and every with a diameter of nine.four metres and positioned within the centres of the drums, had been handwoven in Varanasi, India. Looms had been custom-built so the carpets might be woven seamlessly, and each and every carpet is available in a unique monochrome color. The smaller, elliptical front rooms linking the stairwells to the primary place of job areas are fitted with hand-tufted carpets. All of the carpets were intentionally designed to be sound absorbant. 

Den_indre_himmel_121775 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

Furnishings

The place of job areas at the development’s first, 2d, and 3rd flooring characteristic a number of personalized furnishings items designed by way of Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson. Wooden was once offered because the dominant subject material for the extra integrated cupboards, toilets, kitchens, and staircases within the personal areas.

Fjordenhus_121769 Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture © Anders Sune Berg

0fdXqLZXrEI Fjordenhus / Studio Olafur Eliasson + Sebastian Behmann Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *