Prince Claus Conservatory / BDG Architects


Prince_Claus_Conservatory_facade Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture © Gerard van Beek
  • Architects: BDG Architects
  • Location: Meeuwerderweg 1, 9724 EM Groningen, The Netherlands
  • Space: 2200.zero m2
  • Undertaking 12 months: 2017
  • Pictures: Gerard van Beek
Prince_Claus_Conservatory_main_entrance_033 Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture © Gerard van Beek

Textual content description supplied through the architects. Within the renewed, intensive and earthquake-proof Prince Claus Conservatory all classes are introduced in combination underneath one roof: the Jazz division and the dept for Classical track. BDG Architects has reworked the outdated inward-facing development into a visual faculty that each displays the global status and the warm-heartedness of the conservatory.

Prince_Claus_Conservatory_foyer_002 Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture © Gerard van Beek

Within the new faculty development, all classes are introduced in combination underneath one roof: the Jazz division and the dept for Classical track. BDG Architects has reworked the outdated inward-facing development into a visual faculty that each displays the global status and the warm-heartedness of the conservatory. On side road degree classical reliefs had been designed that seek advice from the constructions that used to face there. The fashionable façade above it, with yellow golden sunglasses, provides the development actually and figuratively a golden edge. Glass is utilized in abundance, to turn town what is going on throughout the development.

Prince_Claus_Conservatory_stairs Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture © Gerard van Beek

It gave the impression virtually not possible to design a development that each meets acoustic prerequisites and concurrently is immune to earthquakes. Mass is important for sound insulation between rooms, whilst earthquake-resistant constructions require versatile buildings. BDG Architects designed a ‘seismic development’ with flooring and load-bearing partitions, which are ready to transport throughout a quake. The 2 live performance halls, the observe rooms and the café had been constructed following a box-in-box development. Those rooms are positioned like free packing containers at the flooring with rubber springs and packed in thick layers of insulation subject material. Since the partitions in those rooms are fairly gentle and don’t contact the ‘seismic development’ any place, the conservatory has succeeded in development earthquake-resistant and in the meantime attaining acoustic high quality.

6359b_Prince_Claus_Conservatory_presentation_plan_N0-N1-001 Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture Flooring flooring plan
6359b_Prince_Claus_Conservatory_presentation__plans_N2-N3-001 Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture Higher flooring plan

The hanging stone facade shaped a problem as smartly. How do you create a picture of detailed masonry on a façade that still has to stick upright throughout an earthquake? We solved this factor through attaching the stones to concrete components. And those components are connected to the development. This answer makes the façade much less prone. At first of January 2018 Groningen was once faced with an earthquake. So in an instant after the development works ended, shall we resolve that the development purposes smartly. Jack Siahaya, facility supervisor on the Prince Claus Conservatoire: “Shall we obviously really feel the shocks right here. We in an instant regarded for mod within the partitions and flooring. And we checked the double glass. However the entirety is correctly, fortuitously! “

Prince_Claus_Conservatory_foyer_013 Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture © Gerard van Beek

VSiRZA3ytao Prince Claus Conservatory / BDG Architects Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *