PS House / Guillot Arquitectos


PS_EXTRAS-18 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles
  • Architects: Guillot Arquitectos
  • Location: Tijuana, Mexico
  • Design Crew: Ramon Guillot, Iza Loyola, Renee Perez
  • House: 480.zero m2
  • Mission 12 months: 2018
  • Pictures: Lizbeth Aviles
  • Paintings Crew: Diego Cuevas, Alba Quezada
  • Building: ARVECO
  • Construction Calculations: Eng. Herminio Gonzalez
  • Panorama: Angelina Sotelo
  • Inner Ornament: Border Creations
PS-32 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles

Textual content description supplied via the architects. This single-family place of dwelling is positioned on most sensible of a hill in a residential space in Tijuana, Baja California, Mexico. The 989 sq. meter plot was once up to now occupied via a area that suffered critical structural harm making it not possible to rescue; then again, probably the most building fabrics had been salvaged and donated for reuse and recycling. The architectural association was once conceived taking two wishes in attention; first, to create a footprint ready to deal with a south dealing with lawn and a central patio, and 2nd to offer a completely useful flooring stage to deal with person’s wishes as they age.

PS_EXTRAS-17 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles
Planta_Baja PS House / Guillot Arquitectos Architecture Flooring Ground Plan
PS_EXTRAS-8 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles

The plot topography additionally performed crucial function within the format distribution, because the downward slope naturally advised to position the general public zone and main bedroom at side road stage for an more straightforward get admission to, and personal spaces beneath floor stage; reaching with this association a subtler but fascinating primary façade.  

Corte_A PS House / Guillot Arquitectos Architecture Segment A

The construction’s external fabrics had been selected in order that the home would age correctly whilst on the similar time aiming at the next power and upkeep potency.  The fabric variety essentially is composed of uncovered concrete and a double wall of insulated pink brick. Double glazed home windows with thermal ruin and insulated steel roof additionally give a contribution to the thermal convenience of the home. With an environmentally accountable way, techniques had been incorporated to offer for grey water remedy procedure to maintain the panorama, and sun panels to partly provide the power wishes of the relatives.

PS-22 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles

The architectural program is shipped in two ranges, the road stage most commonly occupied via public spaces at the entrance, with the master suite at the again and decrease stage as the non-public spaces. The primary get admission to is composed on a transitional area together with a small patio with a fountain and an indoor foyer; this passage giving get admission to to an open space that comes with residing, eating rooms, and kitchen, some of these with direct communique to the central patio.

Planta_Alta PS House / Guillot Arquitectos Architecture Higher Ground Plan

A sliding glass wall supplies an instantaneous connection between the indoor spaces and the central patio, BBQ space and outdoor chimney, making an allowance for this entire area to develop into a unified indoor-outdoor space, with impartial get admission to to a customer’s restroom. As a transitional area between the private and non-private spaces, a comfy and useful relatives room flooded with herbal sunlight is positioned at the again of the bottom stage, with an impartial get admission to to the central patio.

PS-29 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles

The Main bedroom positioned at the flooring stage enjoys a southern lawn view and features a non-public toilet with a spacious strolling closet and balcony. Vast and relaxed stairs give get admission to to the decrease stage, consisting of 2 bedrooms, a house place of job/guy cave/not obligatory fourth bed room, a small wine cave, and space for storing. Each and every of those rooms with impartial get admission to to the lawn.

PS-25 PS House / Guillot Arquitectos Architecture © Lizbeth Aviles

mIwrr42jFh4 PS House / Guillot Arquitectos Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *