Tag Archives: bernd

The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture


-_Featured_Image The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff
BS_FIPEarch_THE-STOIC-CITY%C2%A9AdrianBischoff_13 The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff

Text description supplied by means of the architects. At Light & Building 2018 in Frankfurt, guests encountered XAL in a minimalistic summary town. It is the background, it is very important.

THE-STOIC-CITY_plan_BS_FIPEarch The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture Plan
BS_FIPEarch_THE-STOIC-CITY%C2%A9AdrianBischoff_04 The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff

A town isn’t simply the sum of its constructions, its environment, its members and the way they form it. It is composed of reports. It is composed of historical past. It is composed of frontiers and boundaries. Where in previous occasions there have been partitions manufactured from stone, nowadays is is capital that units the bounds. And it’s the exclusivity of what lies inside those barriers that turns out superficially fascinating.

BS_FIPEarch_THE-STOIC-CITY%C2%A9AdrianBischoff_07 The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff

We take in all of this, cut back it, summary it. We inform the similar tales of town in numerous phrases. The stoic central sq., the pathways, the structures, the non violent, nearly personal inside of the pavilions, staged entrances and a shoulder-high wall working throughout. The view over this barrier is in truth archetypal, and the want to interact with the “different” is a deeply-rooted want all of us percentage. And for a logo, this is a chance.

BS_FIPEarch_THE-STOIC-CITY%C2%A9AdrianBischoff_03 The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff

It awakens the need to participate, sparks passion in areas for his or her mild, and in house as a spot for exchanges.
In minimalistic environments, it will have to all the time be mild and its supply which might be the celebrities. This is the interaction that brings the product to lifestyles.

BS_FIPEarch_THE-STOIC-CITY%C2%A9AdrianBischoff_15 The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff

There is a industry truthful out of doors the fence, and a distinct position in the back of that.
the truthful throughout the truthful.
The stoic town.

BS_FIPEarch_THE-STOIC-CITY%C2%A9AdrianBischoff_05 The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture © Aldrian Bischoff

61dzObrrU9s The Stoic City / Bernd Steinhuber + FIPE Architecture Architecture

Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat


Schule_Schendlingen_Bregenz_6_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter
  • Web site Supervision: Landeshauptstadt Bregenz
  • Structural Engineering: DI Manfred Plankel
  • Geologic Engineering: 3P Geotechnik ZT GmbH
  • Sanitary Engineering: Ingenieurbüro Walter Pflügl
  • Electric Engineering: Hämmerle Planungsbüro für Elektrotechnik
  • Lights Design: Lichtplanung Manfred Remm
  • Construction Physics Engineering: DI Günther Meusburger GmbH
  • Water Control Design: Rudhardt und Gasser ZT
  • Surveying Engineering: Klocker und Wahl ZT GmbH
  • Fireplace Coverage Making plans: IBS Institut für Brandschutztechnik und Sicherheitsforschung GmbH
  • Kitchen Design: Systemplan, Christian Niedertscheider
  • Playground Design: Büro für Spielräume, Günter Weiskopf
  • Graphic/ Signage Design: Atelier Gassner
  • Artwork: Marbod Fritsch
Schule_Schendlingen_Bregenz_2_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

Textual content description equipped by way of the architects. The brand new Schendlingen college in Bregenz (Austria) is an excessively bold mission at the a part of the shoppers and educators. At the one hand, an leading edge college is meant to supply a transparent impetus and beef up the socially problematic catchment space (social center of attention). However, the development was once designed as a “Gemeinsame Schule” (not unusual college) with a large age spectrum (for pupils elderly 6 to 14 years) in addition to an excessively open and versatile spatial construction.

Schule_Schendlingen_Bregenz_12_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter
Studio_Ba%CC%88r_Architekt_Matthias_Ba%CC%88r_ZT_Gmbh_Schule_Schendlingen_Bregenz_Schnitt_5 Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture Phase three
Schule_Schendlingen_Bregenz_10_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

At the side of the prevailing sports activities corridor, the brand new college development paperwork a brand new ensemble in Bregenz’s suburb of Vorkloster-Rieden. The realm has an ideal want for accentuation or programming because of its monotonous agreement construction (residential space) and homogeneous use. The brand new college paperwork a recent point of interest as a public “Quartierszentrum” (neighbourhood centre). With its numerous and in moderation designed inside and external areas, the development provides a couple of cores for the heterogeneous person neighborhood.

Schule_Schendlingen_Bregenz_9_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

The brand new college has to fulfill a variety of necessities and desires. Because of its modified sociological context, the classical college development (studying time) an increasing number of must take over the duties of the classical residential development (recreational time). The imparting of PISA key competences and trendy varieties of instructing and studying additionally require rooms that experience parallels with trendy places of work. The brand new Schendlingen College displays an architectural and spatial means in coping with this hybrid use as a school-apartment-office development.

Schule_Schendlingen_Bregenz_1_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

The double-shell uncovered concrete building is arranged in a versatile and polyvalent room construction, and thus stays open to long run construction. The development displays a prototypical resolution for the twin group of the “Gemeinsame Schule” (joint college) within the age vary of basic to heart college. The compact group (“college system”) lets in a dense placement of the departments developing numerous neighbourhoods. The more than a few courtyards convey sunlight into the development inside and advertise the vital trade between departments throughout the many visible axes. The probabilities for vertical and cross-age instructing open up new particular person construction and studying potentials for the pupils.

Schule_Schendlingen_Bregenz_13_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter
Studio_Ba%CC%88r_Architekt_Matthias_Ba%CC%88r_ZT_Gmbh_Schule_Schendlingen_Bregenz_Grundriss_Obergeschoss_02 Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture First Flooring Plan
Schule_Schendlingen_Bregenz_15_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

The auditorium corridor paperwork the central core and distributor within the development. All departments are at once attached to the auditorium or its massive air areas. Excellent networking and brief distances reinforce the pedagogues of their management. Specific care has been given to the group of the 8 self reliant clusters (subunits / small colleges), as those shape the root for the implementation of the leading edge pedagogical idea. Those are characterised particularly by way of just right high quality sunlight, robust spatial relationships, a just right spatial definition and a homely environment. A big a part of the spaces is reached from room to room (sequences of rooms). The few get entry to zones are generously dimensioned (brief and extensive) and also are supplied with a variety of sunlight, visible and exterior family members. Because of the clever fireplace coverage making plans, those can be utilized in manifold tactics. The share of multifunctional house (“white house”) is correspondingly very prime.

Schule_Schendlingen_Bregenz_5_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

The ground plan construction displays a diagrammatic and flowing topology. At maximum places, this permits visible relationships during all the development. However, a “wall-independent” zoning (“atmospheres”) generates a vital recognizable definition or spatial cling. Those atmospheres may also be skilled via differentiated lighting fixtures eventualities, differentiated materialization, other texturing, semi-transparent monitors (customizable partitions) and a hood-like framing from above. The particular placing acoustic baffles within the cluster zones had been evolved by way of the architects. The sustainable materialization is completed totally with an untreated and uncooked subject matter (uncovered concrete, kind of sawn ash, silver fir, felt, glass, and so forth.). The ensuing fine quality air and room local weather helps the training efficiency of the scholars.

Schule_Schendlingen_Bregenz_3_%C2%A9_Foto_Adolf_Bereuter Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture © Adolf Bereuter

8gXREfyCJ-Y Schendlingen School / studio bär + Bernd Riegger + Querformat Architecture