Tag Archives: bratke

Matthijs la Roi and BART//BRATKE Design “Cultural Jewel” Concert Hall in Nuremberg


01_Evening_Shot_Concert_Mode Matthijs la Roi and BART//BRATKE Design "Cultural Jewel" Concert Hall in Nuremberg Architecture Courtesy of BART//BRATKE, Matthijs los angeles Roi Architects

BART//BRATKE & Matthijs los angeles Roi Architects have launched photographs in their proposed new live performance corridor in Nuremberg, Germany. The “Nuremberg Konzerthaus” seeks to increase the traditionally wealthy heritage of the Meistersingerhalle municipal middle, contributing a novel musical enjoy to the cultural town. The proposed live performance corridor establishes a discussion with the Meistersingerhalle, attached in a symbolic “band” podium fabricated from herbal stone, recalling the rock formations of within reach quarries.

04_Aerial_Shot__Urban_Integration Matthijs la Roi and BART//BRATKE Design "Cultural Jewel" Concert Hall in Nuremberg Architecture Courtesy of BART//BRATKE, Matthijs los angeles Roi Architects

In quest of to constitute a cultural jewel within the Nuremberg space, the Konzerthaus playfully interacts with the modernist components of the Meistersingerhalle, manifesting them in a modern language. Whilst a forged base grounds the construction horizontally, vertical components reminiscent of a lobby, expressive stairway, public bleachers, meeting venues and diagonals destroy the stringent horizontality of the band, leading to an open, inviting perimeter.

02_Day_Shot_Central_Plaza_and_Main_Entrance Matthijs la Roi and BART//BRATKE Design "Cultural Jewel" Concert Hall in Nuremberg Architecture Courtesy of BART//BRATKE, Matthijs los angeles Roi Architects

The Konzerthaus seeks to seamlessly combine with the encircling city park panorama of the Luitpoldhain, working during the open lobby and increased corridors of the development. The live performance corridor quantity, mixed with the Meistersingerhalle, outline an articulated forecourt and primary front, activated during the public lobby purposes alongside its perimeter. The live performance corridor, perceived as a freestanding object from the outdoor, is clad in wood strips at the inside and external. So as to take care of a human scale within the 1600-seat area, the monolithic shape the corridor is damaged into balconies, knowledge desks, and break-out zones.

03_Interior_Main_Hall_Foyer Matthijs la Roi and BART//BRATKE Design "Cultural Jewel" Concert Hall in Nuremberg Architecture Courtesy of BART//BRATKE, Matthijs los angeles Roi Architects

A separation of private and non-private purposes defines the inner program. The primary front for guests leads immediately into the vertical atrium, with all public purposes organized alongside the lobby. In the meantime, a rear development caters for artists and staff, with a centrally-located artists living room immediately connecting to the level and catering space. To support flow potency, the supply, device room, and artists’ dressing rooms are all attached on the similar degree.

Information by means of: BART//BRATKEMatthijs los angeles Roi Architects

lRmM2izTB7U Matthijs la Roi and BART//BRATKE Design "Cultural Jewel" Concert Hall in Nuremberg Architecture