Tag Archives: ornaque

Refurbishment of Bar El Villa – Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque


F_JosC%CC%A7_Hevia_(4) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia
  • Architects: AMOO
  • Location: Carrer de Martínez de los angeles Rosa, 27, 08012 Barcelona, Spain
  • Writer Architects: Aureli Mora + Omar Ornaque
  • Shopper: ‘El Villa’ Vermuteria del mar
  • House: 87.2 m2
  • Venture Yr: 2018
  • Images: José Hevia
F_JosC%CC%A7_Hevia_(1) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

Textual content description supplied via the architects. The premises are situated in a development’s flooring ground, within the Gracia neighbourhood in Barcelona. It’s been catalogued with a degree C of coverage (Smartly of City Hobby). As from the 90s, it has labored as a bar with a combined licence. The inner, because it occurs with the majority of flooring flooring from the 1900s in Barcelona, has the form of an elongated tube, with a small patio on the again.

VILLA_2 Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture Segment and Plan Sketches

As a way to reform the previous established order, the next standards had been taken under consideration:

Restitution of the façade: within the unique state, the doorway hollow, with a peak of four.50m, was once best coated midway, with grates which belonged to an previous smoke extraction, and a big opaque signal. The proposal gets rid of those components, going again to the unique composition and dignifying the development.

F_JosC%CC%A7_Hevia_(9) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

Accessibility: the inner slopes are eradicated on the get entry to, changing them with a clean slope, which is not up to four% and imperceptible. It is going from the doorway until the start of the bar.

Axo_(1) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture Axonometric view

Herbal lighting fixtures: the restitution of the patrimonial façade, chopping out the unique ceiling, duplicates the doorway of sunshine from the get entry to. Behind the established order, the closings of the previous place of business are demolished and the distribution of the restrooms is changed to make two huge openings which generate a brand new front of very essential herbal gentle.

F_JosC%CC%A7_Hevia_(4) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

Acoustic convenience: given the acoustic necessities of a public venue, the false ceiling and a part of the edges had been coated with cork panels, a sound-absorbent subject matter, so reverberation can also be have shyed away from and in addition to scale back transmission to the neighbours. The plastic qualities of the cork end are used as the principle ornamental motif of the established order.

F_JosC%CC%A7_Hevia_(3) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

Having finished those crucial standards, the challenge’s technique is composed of differentiating two sectors in a single house. Within the first position, the fringe is projected, shaped via the cork and tile coverings, and pavements and partitions with a continuing overlaying. In the second one position, a chain of development gadgets are constructed, with envelopes coated with marble tiles, scattered all over the premises. Thru its geometries, the makes use of are organized:

F_JosC%CC%A7_Hevia_(16) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

Surrounding: as we have now mentioned previously, the false ceiling and the partitions are coated with cork, a component which inspires fishing fabrics, applying its chopping to generate stripes which is able to generate a rhythm all over the native and the place the sunshine bulbs will probably be positioned, as though they had been floating. On this existent false ceiling, a chain of holes are made to decongest the premises and to intensify the rhythm in opposition to the inner, searching for a sensation of herbal zenithal lighting fixtures. Many of the partitions have auxiliary paintings bars, coated with white/blue bevel tile and white tile; the other combinatory motifs finally end up producing summary work of art which are disbursed all over the established order, and on the identical time they evoke Andalusian arabesques. In the end, a continuing self-levelling pavement is said to the partitions, giving a way of abstraction to the entire.

F_JosC%CC%A7_Hevia_(8) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

Items: two auxiliary tables, the folding display screen, the bar-counter and the desk. Every part, with its singularities, provides a special nature to every a part of the bar, producing various atmospheres for purchasers who search for other ways of finding themselves. Tall stools are designed, they usually relate the cork of the false ceiling to the remainder of the established order. Finally, we opted for an exempt washbasin in the bathroom corridor, which contrasts with the fairway within the patio. As a complete, a chain of components which are a part of the stays of the fictional shipwreck of a big marble fishing boat.

F_JosC%CC%A7_Hevia_(12) Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture © José Hevia

GDLPqbDiKdg Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Architecture