Tag Archives: patio

The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C


7T2A7433final The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Final. Image © Shengliang Su
  • Architects: Atelier TAO+C
  • Location: Shanghai, China
  • Design Team: Tao Liu, Chunyan Cai, Weilu Wang, Shengding Liu, Lihui Han, Qianjuan Wang
  • Area: 190.zero m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Shengliang Su
  • Structure Engineer: Fa’an Yi
  • Structural Reinforcement Construction: Weigong Jiang
  • Interior Renovation Construction: Shanghai Tianci Building Decoration Co., Ltd, Jinfang Wang
  • Collaborators: J&CO design
0-dining_room The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Dining Room. Image © Shengliang Su

Text description supplied by way of the architects. Lane space (or Li lengthy) is a distinctive residential typology of Shanghai. The city material of the town used to be as soon as densely created from such sort, now most effective a handful remained. Located in Shanghai French concession space, the undertaking used to be to transform such a 1930s’ lane space with a courtyard to house 3 bedrooms with impartial restrooms and amenities assembly the customers’ day-to-day wishes.

2-axonometric The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Axonometric

With appreciate to the unique website online, the design workforce dealt with a discreet surgical method, slicing a narrow opening within the middle of space, reminds one of the vital standard slender mild shaft in the ones small southern conventional properties. Carefully retaining and exposing portions of the picket construction, balancing the relation between previous and new. The undertaking inspires a sense of southern Chinese vernacular residing with fashionable architectural language.

0-living_room The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Living Room. Image © Shengliang Su

The website online is a three-story space supported by way of the picket trusses and brick bearing partitions which is commonplace all the way through the 30s. The space used to be divided into two bays, the rooms had been slender and deep. The east aspect bay were break up into two compartments, the again used to be occupied by way of the staircase and the adjoining small rooms which were dissected into 4 ranges, one can most effective input in the course of the semi-platform at the stairs. Therefore, the again rooms are part a stage above the frontal rooms, which is a standard trait of a lane space. Our primary center of attention stands upon methods to revive this extraordinarily filled but no longer correctly lit previous space, and fix the break up ranges.

0-light_shaft1 The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Light Shaft. Image © Shengliang Su

Instead of including extra space, the architects took an reverse approach- slicing a narrow opening from flooring flooring to roof between the break up and the principle flooring in the midst of the east aspect bay. The four:1 side ratio reminds one of the vital standard slender mild shaft in the ones small southern conventional properties. Enclosed with clear and translucent glass, Sunlight shed into the internal house on the middle with a delicate contact.

0-frame The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Frame. Image © Shengliang Su
0-sketch_cut The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Sketch Cut
3rd_room-1 The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture third Room. Image © Shengliang Su

With the transfer of daylight, the glass field glows from vivid to dim; The mild shaft shaped the interior concentricity of the home. On first flooring, a bridge penetrates via it and is going into the up to now walled attic room, forming a discussion with the principle house. On 2d flooring, the bed room within the attic seems into the restroom around the mild shaft the place a few steps linking the 2 rooms.

0-staircase1 The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Staircase. Image © Shengliang Su

The top of the shaft vertically synthesizes the 3 flooring, and the intensity of it redistributes the sorts of house horizontally. By implanting such a mild shaft, lets in the party of air and lightweight and in addition interweaves the break up flooring, enriches the spatial enjoy of domesticity.

1st_bathroom-1 The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture 1st Bath Room. Image © Shengliang Su
1-floor_plan The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Plans
0-living_room2 The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Living Room. Image © Shengliang Su

The architects hired the fabric within the inside with restraint. Intentionally retaining and exposing portions of the picket construction, the designers united the brand new and previous via a collection of structural reinforcement. A continuing use of picket plank wrapped up all the space from the highest attic to the bottom flooring, following the tortuous thread alongside the staircase; the planks had been transfigured into chests and partitions, and the lead unfold at the first flooring eating room, extending into the backyard. The palette of oak and white provides the house a tranquil tone.

3-section The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture Section

199-hINCEjo The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Architecture