Tag Archives: perkins

Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin to Design Montreal Light Rail System


REM_Pont-IDS Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin to Design Montreal Light Rail System Architecture Courtesy of Réseau specific métropolitain (REM)

3 award-winning structure corporations, Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin, will design a brand new 67-km sustainable gadget of light-rail teach stations for one among North The united states’s greatest public transportation tasks, the Réseau Categorical Métropolitain (REM) in Montreal. The program of teach stations will likely be designed as a part of NouvLR Common Partnership’s just lately gained contract and can attach Montréal-Trudeau Global Airport with the town’s downtown space, in addition to the north and south shores of the area. 

REM_interieur-station Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin to Design Montreal Light Rail System Architecture Courtesy of Réseau specific métropolitain (REM)

The idea that for the design is in accordance with the mix of the topics of motion, transparency, and id. The station’s facades and panorama options mirror the revel in of shifting as observed in the course of the window of a shifting teach. The design additionally accommodates city options, with moments of stillness and vertical motion.

REM_DuRuisseau_hiver Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin to Design Montreal Light Rail System Architecture Courtesy of Réseau specific métropolitain (REM)

The stations additionally function huge quantities of glazing to each permit for sunlight, and to present passengers higher wayfinding alternatives. The fast spaces surrounding each and every REM station will develop into sustainable, biodiverse ecosystems, which is able to make the community a “inexperienced city continuum.” Moreover, the community will even fortify get admission to for pedestrians, cyclists, busses, and in 3 places, metro get admission to.

REM_station_IDS_nuit Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin to Design Montreal Light Rail System Architecture Courtesy of Réseau specific métropolitain (REM)

Jeff Doble, Major at Perkins+Will, commented at the venture pronouncing, “The REM is a mirrored image of the similar innovation and ingenuity that has made Montreal one of the most global’s main cultural and financial facilities. It’s an honor to be fascinated about a design that approaches infrastructure as a cultural and influential amenity, with the function of making improvements to the standard of existence for electorate, improving reviews for guests, and making sure long-term financial worth for all of the area.”

Development is scheduled to start in April of 2018.

Information by way of: Perkins+Will.

Gg59RhUbPHE Lemay, Perkins+Will, and Bisson Fortin to Design Montreal Light Rail System Architecture

Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will


110-Perkins_Will_Bank_of_Canada_Exteriors_final Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures
  • Architects: Perkins+Will
  • Location: Ottawa, ON, Canada
  • Lead Architects: Andrew Frontini, Matt Johnston, D’Arcy Arthurs, Joseph T. Connell, Lara Leskaj
  • Space: 835000.zero ft2
  • Undertaking 12 months: 2017
  • Pictures: doublespace pictures
  • Panorama Architect: DTAH
  • Heritage Guide: EVOQ Structure
  • Development Control: PCL Development
050-Perkins_Will_Bank_of_Canada_Exteriors Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

Textual content description supplied via the architects. Within the middle of Canada’s capital, the enduring Financial institution of Canada stands boldly in Ottawa’s Parliamentary District. In January 2012, Perkins+Will was once awarded the fee to turn out to be the operations, house and dealing tradition of considered one of Canada’s greatest establishments. Perkins+Will revitalized a proud piece of Arthur Erikson’s architectural heritage via making a re-energized administrative center and world-class headquarters for the Financial institution. The revitalization thoughtfully injects a brand new technology of sustainability, calories potency, information and seismic know-how within the administrative center, financial institution construction, and reflected dual towers. 

104-Perkins_Will_Bank_of_Canada_Exteriors Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

Introducing a modern architectural vocabulary, the brand new civic plaza vividly animates the intersection at Wellington and Financial institution Boulevard. Darkish bronze steel and angled glass impressed via Erikson’s chamfered glass towers and green-black granite sourced from Quebec are a nod to Erickson’s authentic design. Juxtaposing structure and skyline, dramatic crystalline triangles upward push from under, proudly animating the parliamentary district. As a present to Ottawa, the Financial institution of Canada Forex Museum was once moved from within the Financial institution to an out there public house under the landscaped plaza, drawing pedestrians in.

002-Perkins_Will_Bank_of_Canada_Exteriors Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures
Before_1-201308_Perkins_Will_Bank_of_Canada_Ottawa_Architectural_Photography_Doub... Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

Perkins+Will thoughtfully restored Erikson’s authentic imaginative and prescient for the Iciness Lawn atrium, whilst bringing forex to the Financial institution’s administrative center. The renewal undertaking transforms the atrium’s underutilized actual property right into a protected, collaborative nucleus for the Financial institution. Inner foliage references each Erickson’s love of the Canadian panorama and complements a administrative center tradition that promotes wellness. Unique structure stays in large part untouched. The brand new lively paintings hub is additional animated via an external pathway that creates a visible connection between the Financial institution, civic plaza, and the town past.

044-Bank_of_Canada Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

Inside the administrative center, the design resolution hopefully strikes clear of personal workspaces to an open surroundings. Get right of entry to to quite a lot of versatile, technology-enabled workspaces now not most effective free up group of workers from their desks but in addition indicates an employer responding to the desires of a brand new technology of skill. Designing areas that inspire face-to-face connections and data trade are central to each larger productiveness and a extra engaged team of workers.

185-Bank_of_Canada-Edit-2 Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

Interconnected areas at the primary ground and the extent under permit the Financial institution to create a brand new vacation spot for meetings and occasions in Canada’s capital town. The most recent know-how, in conjunction with adjoining lounges and built-in meals and beverage provider, supplies toughen to all kinds of assembly areas.

274-Bank_of_Canada Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

Throughout the iconic towers, Perkins+Will carried out system-wide upgrades concentrated on LEED Gold to align the power with fashionable sustainability mandates. Keeping up the visible integrity of the historical façade, a dynamic buffer zone was once put in via laying the second one pores and skin of glass 18” within the construction envelope. Expanding occupant convenience, this resolution helps fashionable know-how, whilst downsizing mechanical ductwork, leaving the unique structure intact.

094-Perkins_Will_Bank_of_Canada_Exteriors Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

New energy-efficient and cost-saving techniques have been invisibly layered into Erickson’s signature uncovered concrete construction, leading to a extra effective construction and extending general calories efficiency via 40 %. The renewal invisibly integrates energy and knowledge for 21st-century virtual applied sciences, in addition to a seismic strengthening of the unique construction.

154-Bank_of_Canada-Edit Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture © doublespace pictures

lo8RIZkPBWQ Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will Architecture