Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture


42324-main_2263-2_42324_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture © Stéphane Groleau
  • Architects: Anne Provider structure
  • Location: Saint-Roch-des-Aulnaies, QC, Canada
  • Designers: Anne Provider (lead architect) , Robert Boily (B.arch./ B.sc.a.), Patricia Pronovost (architect)
  • Space: 150.zero m2
  • Venture 12 months: 2015
  • Images: Stéphane Groleau
  • Structural And Civil Engineers: Douglas Specialists inc.
  • Mechanical Engineer (Electric): Groupe Conseil Méconair Ltée
  • Normal Contractor: Development Citadelle inc.
  • Consumer: Company touristique de los angeles Seigneurie des Aulnaies, M. Réal Perron, président, Ms. Dominique Garon, Normal supervisor
42318-main_2263-2_42318_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture © Stéphane Groleau

Textual content description supplied via the architects. The idea that for the siting and development of the brand new customer heart for Seigneurie-des-Aulnaies, a registered Quebec cultural heritage website, is grounded within the feature components of the encircling panorama: the river, bridges, wooded area and stone structures. The architects opted for a Land Artwork method, specializing in herbal settings and fabrics. The purpose used to be to make the brand new construction as discreet as conceivable and exhibit the website’s maximum fascinating panorama and heritage options.

42315-main_2263-2_42315_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture Masterplan

The ensuing pavilion takes benefit of the website’s slope: the construction “melts” into it, minimizing its visible affect at the website and taking into account common accessibility. Stone is the mission’s dominant supply of inspiration. It’s discovered at the website in each shape: as a preserving wall, piled at the riverbank, and hewn to be used at the mill’s external. This herbal uncooked subject material seems within the new pavilion as a gabion wall. In the meantime, the construction’s inexperienced roof suggests an uncovered stratum of the underlying floor and emphasizes the speculation of landscape-focused structure via blurring all references to structures. The internal areas are arranged longitudinally, following the roofline.

42326-main_2263-2_42326_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture © Stéphane Groleau
42329-main_2263-2_42329_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture Ground Plan
42325-main_2263-2_42325_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture © Stéphane Groleau

Because the gateway to the ancient Seigneurie website, the brand new pavilion is used for welcoming guests and controlling website get right of entry to, whilst giving guests an outline of various techniques to discover the website. The primary quantity, in wooden and stone, is used for products and services, whilst the second one quantity, completed in glass, opens at the panorama and offers a “body” for having a look on the mill and its actions. The space between the 2 volumes supplies a view of the river facet of the panorama. In the street facet, the gabion wall guides pedestrians towards the doorway, characterised via an image window and a skinny awning hooked up to the construction. The awning supplies refuge for guided actions or contemplation; additionally it is designed to persuade the customer towards the picket walkway resulting in the manor area.

42328-main_2263-2_42328_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture Segment + Elevation

The mission, accomplished on an excessively tight funds, displays a modern way to integrating a brand new construction right into a delicate location, the place the highest priorities had been to spotlight ancient structure and panorama heritage. Via minimizing the environmental and visible affect of the pavilion, the architects confirmed a top stage of sensitivity to the wealthy herbal surroundings. Along with the problem of integration with the environment, there used to be additionally a want to deal with the social acceptability of the mission – a problem effectively met due to an actively concerned shopper open to new concepts and keen about the Seigneurie des Aulnaies.

42322-main_2263-2_42322_sc_v2com Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture © Stéphane Groleau

XYph8HtcQXM Visitor Center for Seigneurie-des-Aulnaies / Anne Carrier architecture Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *