Whare Koa House / Strachan Group Architects


Whare_Koa_From_Drive Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture © Simon Devitt
  • Architects: Strachan Team Architects
  • Location: Mahurangi West, New Zealand
  • Lead Architects: Dave Strachan, Pat de Pont
  • Space: 393.zero m2
  • Undertaking Yr: 2017
  • Pictures: Simon Devitt
  • Different Members: Thorne Dwyer – Structural Engineers, Ashby Consulting – Geotechnical
Whare_Koa___Atrium___1_of_10 Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture © Simon Devitt

Textual content description equipped through the architects. Opahi Bay has been the McGreal circle of relatives vacation vacation spot because the early 1950’s when Ray McGreal constructed the unique fibrolite circle of relatives bach and tennis court docket at the eastward-sloping website online against the idyllic bay. Whare Koa, the brand new space of Ray’s youngest daughter and her circle of relatives required a delicate and considerate solution to a novel and particular position, full of reminiscences and circle of relatives historical past. 

Whare_Koa_Exterior Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture © Simon Devitt

The house needed to accommodate an overly lively and gregarious live-work way of life and notice them into retirement. Having been concerned with the neighborhood for over fifty years, the transient for the circle of relatives’s new space used to be past the standard necessities of a modern three-bedroom house. The circle of relatives’s new space used to be to turn out to be section house, section workshop/studio and section neighborhood facility to deal with weekly tennis video games and neighborhood conferences.

Whare_Koa___Lower_Bedroom___4_of_10 Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture © Simon Devitt

The ground plan is T formed, with the pinnacle anchored to the low a part of the website online, without delay atop the footprint of the outdated bach, accommodating two east dealing with bedrooms and the artwork studio with the principle dwelling areas and kitchen above, all orientated against the viewer. An open atrium occupies the distance between this dwelling wing and the workshop with master bedroom above, with perspectives past by the use of the glazed roof and clerestory.

170220_Whare_Koa___Floor_Plans Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture Ground Plans

The atrium is a multi-functioning area from which the house is entered, its transparency breaks down the majority and scale of the construction. Ground ranges reply to the sloping website online and are connected with a connecting glazed stair gallery, harking back to the unique trail connecting the outdated bach to the shared tennis court docket alongside the north face of the construction. The pinnacle of the stair opens to a pavilion-like room with a double height-pivoting door that opens to the west offering hyperlinks with the neighborhood and prolonged circle of relatives situated subsequent door.

Whare_Koa___Outdoor_Room___6_of_10 Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture © Simon Devitt

h5bznI8YP6o Whare Koa House / Strachan Group Architects Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *